Zbog čega su LED svjetla za auto isplativija?

Vožnja u  automobilu bila bi nemoguća tijekom kasnih noćnih sati i mraka bez svjetla za auto. Danas se je način rasvjete promijenio u većini polja, pa su tako i kod automobila LED svjetla zamijenila halogene sijalice. Osim normalnih dnevnih svjetla na auto postoji i niz drugih svjetla, a to su maglenke, pozicije, te duga svjetla.

Osim veće potrošnje energije halogenih sijalica, LED svjetla za auto zamijenila su ih zato što nude i bolje osvjetljenje, a uz to manje utječu na rad motora. U članku pročitajte sve o njima i saznajte glavne prednosti zbog čega se ljudi sve više i više odlučuju na LED tehnologiju.

Zbog čega su LED svjetla za auto bolji izbor?

Danas u novije automobile većinom se ugrađuju samo LED svjetla, a uz to osim svjetla s LED tehnologijom na automobilima rade se i razna druga osvjetljenja, primjerice prilikom otvaranja vrata. Najveća prednost LED žarulja u odnosu na halogene sijalice je njihova dugotrajnost, te one mogu trajati znatno dulje od halogenih sijalica. U prosjeku deklarirani radni vijek trajanja je preko 10 tisuća radnih sati, a osim toga one troše i manje električne energije i samim time ne opterećuju motor tijekom rada. Ugradnja led žarulja u automobil je jednostavna i svatko žarulju može ugraditi sam.

Vrste svjetla za auto

Razlikujemo više vrsti svjetla za auto. Osim normalnih takozvanih dnevnih svjetla za auto, razlikujemo duga svjetla, maglenke, te pozicije. Svaka vrsta ima svoju svrhu, pa tako maglenke smijete koristiti samo kada je vani magla i otežana vidljivost. Pozicije služe za lagano osvjetljenje automobila dok stoji, a duga svjetla koriste se prilikom vožnje cestama bez javne rasvjete, te se gase prilikom susretanja s vozilom iz drugog smjera ili naleta na vozilo u istoj traci.

Postoje razne vrste i varijacije svjetla, no pametno je da koristite poznatije i kvalitetnije brendove. Osim što pružaju veću dugotrajnost, ona i manje utječu na rad motora. LED svjetla s druge strane pružaju znatno bolje osvjetljenje od običnih halogenih sijalica, te pružaju bolji ugođaj vožnje. Uz to LED svjetla troše manje energije, te traju dulje i idealan su izbor kako biste uštedjeli nešto novaca.